Fouten maken levert meer succes op

Iedereen maakt fouten. Of je dat nou leuk vindt of niet. Het hoort bij het leven. Maar fouten maken is niet erg. Integendeel, ik denk dat fouten maken je juist vooruit helpen en je sterker maken. In deze blog geef ik je 4 tips hoe je met fouten om kunt gaan.

1. De fouten die je maakt zeggen niets over jou als persoon

Bij iedereen slaat weleens de twijfel toe: doe ik het wel goed genoeg? Wat als…? Wie zit daar nou op te wachten? Allemaal belemmerende gedachten die je niet verder helpen. Deze gedachten zeggen niets over wie jij bent als persoon, maar over de activiteit die je uitvoert waar je onzeker over raakt. Probeer te accepteren dat dit fout is gegaan, maar zie het niet als afwijzing naar jou als persoon. Fouten maken is niet fout zijn.

 

|Fouten maken kan iedereen, maar het vergt moed ze te bekennen.
 

2. Gun jezelf de vrijheid

Iedereen maakt fouten, ook die miljonair van televisie en het model die twee huizen heeft. IE-DE-REEN. De vraag is alleen: hoe ga je ermee om? Blijven de fouten of belemmerende gedachten aan je knagen of ga je er iets mee doen? Geef jezelf de ruimte en de vrijheid om niet alles perfect te doen. Heb je iets gedaan waar je niet zo blij mee bent, dan weet je dat weer voor een volgende keer. Probeer ervan te leren.

3. Falen is ontwikkeling

Het maken van fouten geven je de ruimte om te groeien. Zo ben ik niet goed in grenzen stellen. Ik stoot me – helaas niet als een ezel – wel vaker aan dezelfde steen. Tóch neem ik elke keer weer een les mee en leer ik er steeds beter mee om te gaan. De lessen die je leert neem je mee en vormen je ook. Ik ben ook echt niet meer dezelfde persoon als 10 jaar geleden, zelfs niet als 5 of 1 jaar geleden. Ik kijk achterom naar het verleden, maar neem het mee naar de toekomst.

 
 
 

4. Richt je aandacht op het grotere geheel

Focus je niet op die ene fout, maar juist op het grotere geheel. Denk je dat de eerste gemaakte computer alles kon wat hij nu kan? Zeker niet. Denk je dat Steve Jobs tevreden was met zijn eerste iPhone? Nee. Je weet steeds beter waar de kansen liggen, waar er verbeteringen mogelijk zijn en je krijgt er meer vertrouwen in. Elke keer kom je weer een stuk verder.

Voor mij geldt het dat ik een succesboekje bijhoud. In dit boekje schrijf ik kleine en grote successen: een compliment die ik kreeg van een klant, een mooie review of mijn partner die trots op me is. Het maakt niet uit. Alles wat bijdraagt aan motivatie. Elke keer als ik het gevoel heb dat ik iets niet kan of iets me niet lukt, dan lees ik uit dat boekje. Ik put hier vertrouwen uit en voel me gelijk beter. Dit geeft me motivatie om door te gaan.